Yaşam

Saksıda Gül Nasıl Bakılır?

Saksıda gül bakımı nasıl olmalıdır? Evde veya balkonda saksıda gül fidesi, gül tohumu ile gül yetiştirilir mi? Evde veya balkonda saksıda gül bakımı ile ilgili tüm püf noktaları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Saksıda gül yetiştirmek için öncelikle nerede olacağı yani nerede konumlanacağı çok önemlidir. Çünkü güller ılıman bir havayı severler. Killi ve gübreli toprakta yetişmektedirler. Evde yetiştirilecek olan güllerin saksıları derin ve geniş olanları tercih etmelisiniz. Saksının hava delikleri olmalıdır. Bu saksılar çömlek olursa çok iyi sonuçlar elde edersiniz. Saksıları her yıl değil iki yılda bir yapılmalıdır. Güllerin toprak değişimleri de özellikle ilkbahar ve sonbaharda yapmalısınız.

Güller hava akımından, temastan ve aşırı sıcak veya aşırı soğuktan çok çabuk etkilenirler. Gülünüze yılda bir kez vitamin takviyesi yapmalısınız. Böylece bağışıklığı kuvvetlenecektir.

Elinizde bir gül fidesi var ise bu fideyi eğimli bir şekilde kesmelisiniz. Fideyi saksının içine yarısına kadar yerleştirilmiş olan ve çok sıkı olan toprağa yerleştirin. Eğer elinizde tohum gül varsa, tohumu nemlendirmek için 2-3 gün suda bekletmelisiniz. Sonra bol su ile yıkayın ve kabuklarından ayırın. Tohumları bir kavanoza koyup 4-5 derece ısıda bekletme işlemi yapmalısınız bu işleme perlitleme denir. Sonra tohumları bir kağıda boşaltın sağlıklı gördüklerinizi ayırın, çimlenmiş olanları seçebilir ve saksıya ekebilirsiniz.

Evde Gül Bakımının Püf Noktaları

Gülün dikimine en uygun olan zaman aralıkları hava şartları da uygunluk sağlar ise mart ve nisan aylarıdır. Beraberinde en az birkaç saat muhakkak güneş görmelidir. Havanın çok soğuk ve çok sıcak olmadığı zamanlar seçilmelidir.

Gülün budama zamanları ise dikim zamanına göre değişiklik göstermektedir. Köklerle birlikte ortaya verimsiz dallar çıkacaktır. Bu verimsiz dallar düzenli olarak budanması gerekir. Ve kış aylarında kesinlikle budama yapılmamalıdır.

Gülün yetiştirilmesi sırasında önemli püf noktaları ise;

  • Hazır toprak değil humuslu toprak olması tercih edilmelidir. Humuslu toprak ile birlikte kırmızı toprağı harmanlayarak gül için ideal bir toprak elde edilmiş olur.
  • Bu doğal toprakların kullanımında aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda gülü koruma altına alınmış olur.
  • Yaz aylarında aşırı sıcaklarda toprak malç ile örtülmesi gerekir.
  • Sulaması için ideal olan sulamada dikenlerinin nemli olması baz alınır.

Evde veya balkonda sizlerde bu püf noktaları doğrultusunda saksıda gül yetiştirebilirsiniz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu