Eğitim

Pestalozzi – Çağımız İlköğretiminin Öncüsü

Zürih’te doğan Pestalozzi, 1774 yılında çağımız ilköğretimi için büyük bir atılım gerçekleştirdi ve şu anki eğitim sisteminin oluşmasında öncülük etti.

Çağımız ilköğretimi, 1746 yılında Zürih’te doğan Pestalozzi tarafından büyük bir değişime gitmiştir. 1746- 1827 yılları arasında yaşayan Pestalozzi’nin çocukluğu yoksulluk içinde geçmiştir. Yoksulluk ve içinde yaşamakta olduğu koşullar, onun içinde toplumsal adalet duygusunu güçlendirmiştir.

Kendi dönemi içerisinde Avrupa’yı saran aydınlanma akımından etkilenmiştir. İnsanlığa hizmet etme amacıyla her ne kadar din adamı olmayı istese de, üniversitede gördüğü teoloji dersleri onun bu isteğini gerçekleştirmesine engel oldu. Çünkü teoloji derslerinde başarısız oldu.

 

Pestalozzi’nin İlk Denemeleri

Pestalozzi, teoloji derslerinde başarısız olduktan sonra siyasal bilimler ve hukuk alanında kendisini denemiştir. Ancak burada da istediği başarıyı sağlayamadıktan sonra, eğitim hayatını yarıda bırakmıştır. Bu durum, onun ilköğretim öncüsü olma yolunda bir adım atmasını sağlayacaktır.

Pestalozzi, J. J. Rousseau’nun düşüncelerinin de etkisiyle de, doğaya yönelmiştir. 1769 yılında Birr’deki Neuhof adlı çiftliğe yerleşti. İyi bir şekilde tarım yaparak, yoksullukla savaşabileceğini düşünmektedir. Ancak bunda da başarılı olamamıştır.

Bu başarısızlığından sonra yeni bir karar alarak, çevresinde ilgiden yoksun olan bazı çocukları toplamaya karar vermiştir. Çocukları bir araya toplamasının ardından da, 1774 yılında ilk eğitim denemesi çalışmasını gerçekleştirmiştir.

Pestalozzi Eğitim Denemesini Neden Gerçekleştirdi?

Pestalozzi’nin doğmuş olduğu yoksul ortam ve yaşamak zorunda olduğu koşullar, onda toplumsal adalet konusunda sahip olduğu duyguları geliştirmiştir. Toplumsal adalet konusunda kendi eğitim hayatında başarısız olması, ilgiden yoksun olan çocuklarla ilgili bir şeyler yapma zorunluluğunu onda doyurmuştur.

Pestalozzi’nin denemesinin nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Toplumsal adaleti en azından eğitim alanında sağlamak
  • İlgiden yoksun çocukların geleceklerine umutla bakmalarını sağlamak
  • Eğitimin yanı sıra farklı alanlarda da bir şeyler öğrenebilmelerini sağlamak
  • Eğitim dışında ise; kumaş dokuma ve iplik bükmeyi öğretmiştir.

Pestalozzi’nin ilgiden yoksun çocuklarla yapmış olduğu bu girişim, eğitim dünyasında yeni bir çığır açmıştır. Öncü Pestalozzi, sahip olduğu düşünceye göre, insanlığın gelişmesinde ancak her insanın kendi başına kendisini geliştirmesinden geçmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu