Sağlık

ENERJİ İÇECEKLERİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

ENERJİ İÇECEKLERİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

 

Kalp krizi riskini arttıran en büyük etkenlerden biri aşırı kafein tüketimidir. Kafein parasempatik sistemi tetikleyerek adrenalin salımına yol açar. Normal seviyesinden daha yüksek olan adrenalin de kalp kasının istemsiz kasılmasını tetikler. Bu sebepten dolayı kalp rahatsızlığı olanlarda kafein kullanımı önerilmez.

ENERJİ İÇECEKLERİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan ve özellikle gençlerin kaybettikleri enerjiyi geri kazanmak için kullandığı enerji içecekleri kafein içeren içeceklerin başında gelmektedir. Eerji içeceklerinde koldana olandan daha fazla kafein bulunmaktadır. Bu tip içeceklerin aşırı tüketilmesi sonucunda kalp ritim bozukluklarından kalp krizi şikayetlerine kadar bir çok sorunla karşılaşılabilmektedir.

Kolanın bağımlılık yapabildiği bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, kolanın bağımlılık yapmasının asıl nedeninin içerdiği kafein olduğu tespit edilmiştir. Koladan daha fazla kafein bulunduran enerji içeceklerinin bu konuda bağımlılık yapma riskleri daha fazladır. Günlük 300 miligramın üzerinde tüketilen kafeinin bağımlılığa yol açabildiği ve uyuşturucu, sigara gibi yoksunluk hissine kapılınabildiği saptanmıştır. Enerji içeceklerinin çoğunun üzerinde kalp ve damar rahatsızlıkları ile hipertansiyon şikayeti olan hastaların tüketmesi önerilmez şeklinde bir ibare bulunmaktadır. Kalp krizi öyküsü bulunan kişilerin kessinlikle tüketmemesi gereken bir içeceketir. Tabi ülkemizde bu uyarıların dikkate alındığı çok görülen bir durum değildir. Enerji içeçeklerinin üzerinde alkol ile tüketilmemelidir yazmasına rağmen, alkol ile karıştırılarak tüketim bir alışkanlık haline gelmiş, vodka- redbull gibi kombine içecekler türetilmiştir.

ENERJİ İÇECEKLERİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Alkol ile kafein içeren içeceklerin karıştırılması sonucu, alkolün kan dolaşımını arttırıcı etkisi nedeniyle, kafeinin hücre içlerine nüfuz etme miktarı en üst seviyeye ulaşmaktadır. Bu da beraberinde daha kolay bağımlılık yapabilmesini getirmektedir.

İnsan sağlığı açısından risk taşıyan enerji içeceklerinden biri olan Red- Bull enerji içeceğinin 1 litresinde 320 miligram kafein olduğu düşünülürse, kafein bağımlılığı için çok fazla enerji içeceği tüketimine gerek olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. 2004 yılında çıkan yeni yasayla enerji içeceklerinin litredeki kafein miktarının üst sınır 150 miligramdan 350 miligrama çıkarılmıştır. Bu da ülkemizde kalp sağlığına ne kadar değer verildiğinin bir göstergesidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu