Anne-Çocuk

Televizyon Çocuk Gelişimini Etkiler Mi?

Çevremizdeki çoğu çocuğun televizyon ekranı gördüğü zaman odaklandığını biliyoruz. Peki Televizyon çocuk gelişimini etkiler mi?

Çocuk gelişimi ve psikoloji de oldukça tartışmalı bir konu olup, maruz kaldıkları süre ve içerikten çocukların sonuçlarını içerir. Televizyon programcılığı, televizyon izlemenin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri, 1940’lı dönemde başlayıp bugüne kadar uzanan bir tartışmayı sürdüren araştırmacılar, ebeveynler ve politikacılardan bir dizi tepkinin var olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun dışında sadece çocuklar değil, gençlerinde hayatını etkilediğini görmekteyiz. Bugün çevremizde birçok kişinin televizyonlardan edindiği görünüşlere ve konuşmalara sahip olduğunu örnek verebiliriz. Çünkü bu yaştaki insanlar televizyonda var olanları gerçek zannediyor.

Televizyonun bu etkilerine bakarsak gençlerde görülen etkileri de ele alırsak çocuklarda gelişim dönemini etkilemeyeceği yalandır.

Televizyonun Etkileri İlk Bulgular

Televizyon ilk ortaya çıktığı andan itibaren çocuklar üzerindeki etkileri uzmanların incelediği en önemli konulardan birisidir. İlk çıktığı 1940 yıllarında ABD’deki çocukların televizyon başında sürekli vakit geçirdikleri gözlemlenmiştir.

Bu nedenle bir takım araştırmacılar tarafından bir grup çocuğa televizyondaki karıncalı ekran izletilmiştir. Araştırmada çocuklar izledikleri bu karıncalı ekrandan çekildikten sonra ağladıkları gözlenmiştir. Yani televizyon onlar için bir yoksunluk olmuştur.

Bu nedenle çocukların televizyona olan bağımlılığı daha bebekken başlar. Çünkü çocuklar televizyondaki nesnelere ve renklere odaklanır. Bu odaklanma uzun süreli olursa etkileri daha da artar.

Televizyonun Diğer Potansiyel Etkileri

Televizyondaki şiddetin çocuklarda şiddete yol açıp açmadığı tartışması da uzmanlar arasında en dikkat çekici konu olabilir. Bazı sosyal bilimciler televizyon programlarının çocuklar üzerinde saldırgan davranışları teşvik etmenin ötesinde olumsuz etkileri olduğunu savunuyorlar. Örneğin, televizyon programları cinsiyet ve ırkçı kalıpları kullanabilir.

Bu durum çocuklarda dünyanın nasıl işlediğine ve insanların nasıl davrandıklarına dair çarpık bir bakış açısı sunuyor. Birkaç çalışma ile televizyonu dikkat ve odak noksanlığıyla ilişkilendirmiş ve test puanları ile izlenen programın saat sayısı arasında negatif korelasyon olduğu saptanmıştır.

Ek olarak çocuk için yararlı olan programların bile zararlı olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Çünkü televizyondaki dünya sınırsız bir dünyadır. Ve orada yaşananlar mutlaka anlıktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu