Hamilelik

Fetal Anomali Nedir?

Fetal anomali, anne karnındaki bebeğin fiziksel görünümünün normalin dışında olmasına veya organ ve sistemlerin işlevlerini bozan tüm bozukluklara denmektedir.

Fetal Anomali

Dünya genelinde yenidoğan bebeklerin yaklaşık %3’ünde fetal anomali (yapısal ya da işlevsel kusur) bulunmaktadır. Bazı zamanlarda da bebeklerin doğumundan sonra birkaç yıl içerisinde ortaya çıkan anomaliler (iç organ hastalıkları, zekâ geriliği vb.) olabilmektedir. Bu sonradan ortaya çıkan anomalilerde hesaba katıldığı zaman bir bebeğin anomalili doğma olasılığı %6-7’ ye kadar da çıkabilmektedir.

Fetal Anomali Nedenleri Nelerdir?

Fetal anomalinin bilinen ve bilinemeyen bazı nedenleri bulunmaktadır. Fetal anomalinin nedenleri şunlardır;

  • Genetik nedenler: Fetal anomali ile doğan bebeklerin bir kısmında genetik nedenlere bağlı bozukluklar saptanmıştır. Bu bozukluklar kromozomal bozukluk ya da tek bir gen bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Annenin hastalıkları: Eğer anne adayının kronik herhangi bir hastalığı varsa bu bebeğe %4 oranında anomalli bebek olarak doğmasına etki etmektedir.
  • Bebeğin rahim içerisinde geçirmiş olduğu enfeksiyonlar:
  • Bilinmeyen nedenler: Fetal anomalinin en büyük nedeni de bilinmeyen nedenlerdir. Anomalli bebek doğduğunda %70 oranında anomali nedeni belirlenemez. Fakat bu bilinemeyen neden büyük oranda genetik özelliklerin yarattığı birtakım durumlar nedeniyle bebekte anomali oluşabilmektedir.

Fetal Anomali Taraması

Gebelik döneminde uygulanan ayrıntılı ultrasonografi, fetal anomali taramasının en önemli kısmıdır. Bu tarama genellikle gebeliğin 18-23. Haftaları arasında yapılmaktadır. Bu fetal anomali taramasında bebeğin organları ayrıntılı bir şekilde görüntülenmektedir. Bu tarama sonucunda eğer bebekte herhangi bir anomali saptanırsa bu aileye ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Hatta gebelik de sonlandırılabilmektedir.

Fetal Anomali Taraması Ne Kadar Etkilidir?

Fetal anomali taramasında organlar ayrıntılı bir şekilde normal olup olmadıkları incelenmektedir. Fakat organların işlevselliği ultrasonografi ile anlaşılamayabilir (örneğin; kulak görülebilir fakat bebekte doğumdan sonra işitme kaybına rastlanabilmektedir) ya da bazı hastalıklar daha geç haftalarda ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda ise anomali doğumdan sonra ortaya çıkabilmektedir. Yani fetal anomali taraması anne karnındaki bebek hakkında birçok bilgi vermektedir. Fakat tam anlamıyla bebeğin normal bir şekilde doğacağının garantisini verememektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu