Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? Gebelikte sağlıklı kilo alımı anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Bebeğin ileriki dönemlerinde çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Obezite, tansiyon, kalp rahatsızlıkları, tiroid gibi hastalıklar meydana gelmektedir. Bundan dolayı anne adayları beslenmelerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? Hamilelik öncesinde ve sürecinde ek takviyeler alması gerekmektedir. Kafein, çay, kızartılmış yiyecekler, işlenmiş ürünlerden uzak durması gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir. Gebelikte sağlıklı kilo alınımı konusunda merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Gebelikte Kilo Alımı

Gebelik sürecinde belirli dönemlere ayrılmaktadır. Bu dönemlerde kilo alınım oranları birbirinden farklılık göstermektedir. İlk 10 haftalık süreçte anne adayları en az kilo aldığı dönedir. Genellikle 0.5 kg ve 2.5 kg arasını geçmemektedir. Bazı kişilerde bu süre zarfında kişi kilo kaybedebilmektedir. Bulantı, kusma, iştahsızlık kilo vermenin en sık yaşandığı nedenlerdendir. 10. Haftadan sonra ise haftada ortalama yarım kilo alması normal olarak gözlenmektedir. Gebelik başlangıcında anne adayı fazla kilolu ise haftada 250 g normal olarak önerilmektedir. İkiz veya çoğul bebek bekleyen anne adaylarınsa ise doktor farklı bir düzenleme tavsiye etmektedir.

Gebelikte kilo takibi haftalık olacak şekilde yapılmaktadır. Beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kolay kilo alacağınız boş kalorili içeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Yağ, şeker ve tuz tüketiminizi normal seviyeye getirmelisiniz. Hamilelik sürecinde kafein ve çay tüketimi bebek sağlığını etkilemektedir. Gebelik planlamasında da bazı ek takviyeler almanız önerilmektedir. Sadece gebelik öncesinde değil bütün süreçte te kullanılmalıdır.

Gebelikte Kilo Takibi

Gebelikte kilo takibi haftalık olacak şekilde kontrol edilmektedir. Bu süreçte bebeğinizin yeteri kadar beslenmesi ve gelişmesi gerekmektedir. Bebeğinin kilo alması daha fazla büyük önem arz etmektedir. Kilo takibi yapılırken anne adaylarının vücuttaki değişiklikleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Normal kilolu bireylerde hamilelik sürecinde 11 ile 13 kilo alması normal olarak karşılanmaktadır.

Bebeğinizin yaklaşık 3 – 3,5 kilo olduğu varsayılmaktadır. Amniyon sıvısı ve plasenta yaklaşık olarak 2 kg olarak varsayılmaktadır. Hamilelik sürecinde büyüyen rahim, göğüsler ve karın olarak 3 kg olacak şekildedir. Yağ deposu 2,7 kg – 3,6 kg arasında değişiklik göstermektedir. Artan kan hacmi, sıvı hacmi, annenin aldığı kilo normal değerler arasında olacak şekildedir. Kilo takibi kontrol altında tutulmazsa bebek ve anne sağlığında problemler ortaya çıkabilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu