Yaşam

Gün Işığı Yaz saati uygulaması

Gün Işığı Yaz saati uygulaması

Birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlıyor. Bunun nedeni günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana ayarlamak, evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf etmektir.

Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte, Mart ayının son pazar gününde saatler bir saat ileri, Ekim ayının son pazar gününde ise bir saat geri alınmaktadır.

Bunun amacı ilkbaharda size kaybettirilen bir saatle iş hayatının dışında sosyal faaliyetlerle insanlar ailesine çocuklarına zaman harcayarak baharın ve yazın keyfini çıkarıyor, sonbaharda ise bazı bölgelerde iş çıkışı karanlık saatlere gelmesi ile iş yerlerindeki enerji harcaması artıyor. Karanlıkta çalışan kesim ve okuyan öğrenciler evlerine ulaşımı aydınlık saatlerde olması için bir saat geri verilmektedir. İş yerleri ve okullarda enerji tasarrufuna neden oluyor. Bu uygulama bazı ülkelerde uygulanıyor, bazı ülkelerde uygulanmıyor. Doğu ve batı sınırları arasındaki mesafenin uzun olmasından dolayı uygulanmaktadır.   Avrupa, Türkiye, İran, Mısır ve Kuzey Amerika ülkeleri uygulamaktadırlar.  Yaz günlerinde uzun aydınlık geçen zaman süresi vardır. Amaç akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri gün ışığı erken aydınlanır.

Eğer çiftçi değil de memur veya işçi iseniz saat 05:00’de uyanmanıza gerek yoktur. Gün ışığından tasarrufa gerek duymayarak saatlerimizi ileri alınmasaydı, ne olurdu bakın. Dünyada güneşin 1 Haziranda 05:30 da doğduğu bir bölge seçelim. Siz burada yaşıyorsunuz ve saat sekizde işte olmak için 5:30 da kalkıp gün ışığından bir saat erken yararlanmış olursunuz ve ışığı yakmadan saate bakar, tıraş olup kahvaltınızı rahat yapıp televizyonunuzdan günün haberlerini dinleyerek işe gidebilirsiniz.

Akşamları ise, her zaman 24:00’de yatmaya alışmış bir insan, bir saat önce yatmak zorunda kalmış olur. Karanlık olunca gece evde ve dışarıda lambaların yanma zamanı bir saat kısalmış olur.

Gün ışığından tasarrufun vardiyalı çalışan iş yerlerinde ise kullandığı elektriğin tasarrufu ile alakası yoktur. Onlar gece de, gündüz de vardiyalı olduğu için aynı elektrik enerjisini harcarlar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu