Sağlık

Demans Nedir, Türleri ve Nedenleri Nelerdir?

Demans Nedir, Türleri ve Nedenleri Nelerdir? Majör veya hafif nörokognitif bozukluk olarak da adlandırılan demans, beyin bölgelerinde ilerleyici bir değişikliğe karşılık gelir ve bu da yaşam kalitesini doğrudan etkileyebilecek hafıza, davranış, dil ve kişilik değişiklikleriyle sonuçlanır.

Demans Nedir, Türleri ve Nedenleri Nelerdir? Demansın başlangıcına birçok faktör neden olabilse de, çoğunlukla yaşlanma ile ilişkilidir. Konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.

Demans Türleri ve Nedenleri

Demans birkaç farklı türe ayrılır. Bunlar:

Alzheimer

Alzheimer ana bunama türüdür ve nöronların ilerleyici dejenerasyonu ve bilişsel işlevlerin bozulması ile karakterizedir. Olası nedenler: Alzheimer’ın gelişimi, örneğin genetik, yaşlanma, fiziksel hareketsizlik, kafa travması ve sigara içme gibi bir dizi faktörün sonucudur.

Vaküler Bunama

Vasküler bunama ikinci en yaygın bunama türüdür ve serebrovasküler veya kardiyovasküler problemler nedeniyle beyne giden kan akımı bozulduğunda meydana gelir, bu da beyin değişikliklerine ve sonuç olarak bunamaya neden olur. Muhtemel nedenler: Bu tür bunamanın ana nedeni inmedir.

Parkinson Bunaması

Parkinson demansı, kişinin biliş ve davranışıyla alakalı değişiklikler olduğu için beyin bazında oluşan değişikliklerin bir sonucu olarak Parkinson rahatsızlığı kötüleştikçe meydana gelir. Muhtemel nedenler: İleri derecede Parkinson hastalığı olan kişilerde görülür. Bu tür bunamanın neden ortaya çıktığı henüz bilinmiyor, ancak nörotransmiterlerin üretiminden sorumlu beyin bölgelerinin aşınması ve yıpranması ile ilgili olması muhtemeldir.

Frontotemporal Bunama

Frontotemporal demans veya FTD, beynin frontal ve temporal loblarından birinde ya da her ikisinde sinir hücrelerinin atrofisi ve kaybı ile karakterize bir demans türüdür. Frontal loblar ruh halini ve davranışı düzenlemekten sorumluyken, şakak lobları görme ve konuşma ile ilgilidir. Bu nedenle, beyin dejenerasyonunun olduğu yere bağlı olarak, semptomlar değişebilir.

Ana belirtiler: FTD ile ilgili ana belirtiler, sosyal davranıştaki değişiklikler, kişilik varyasyonu, dilde değişiklikler, sınırlı konuşmadır. Ayrıca kişi, diğer kişilerin söylediği cümleleri birkaç kez tekrarlayabilir ve nesnelerin adlarını hatırlamaz, yalnızca onları tanımlamayı başarır.

Pick Demansı

PiD olarak da bilinen bunama veya Pick hastalığı, Pick adı verilen nöronlarda aşırı Tau proteinleri ile karakterize edilen bir tür frontotemporal demanstır. Protein fazlalığı genellikle frontal veya temporal loblarda meydana gelir ve 40 yaşından itibaren başlayabilen erken hafıza kaybının ana nedenlerinden biridir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu