Hamilelik

Gebelikte Ağlama Krizleri Neden Olur? Bebeğe Zararı Olur Mu?

Gebelikte Ağlama Krizleri Neden Olur? Bebeğe Zararı Olur Mu? Hamilelik döneminde hormonlarla alakalı değişiklikler anne adaylarının farklı davranışlar sergilemesine neden olur.

Gebelikte Ağlama Krizleri Neden Olur? Bebeğe Zararı Olur Mu? Gebelikte ağlama krizleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Hormonların dengesiz olması nedeniyle anne adayının ruhsal durumu bozulur. Buna ek olarak depresyon ve stres gibi etmenler de daha fazla değişiklik yaşanmasına neden olabilir. Anne adayının bu süreçte sağlıklı olması bebeğin de sağlıklı olmasını sağlar. Genellikle anne adaylarında ilerleyen dönemdeki belirsizlik nedeniyle kaygılı ve heyecanlı bir süreç hakim olur. Bu durum kontrol altına alınamadığından duygularda ani iniş çıkışlar yaşanır. Aşırı duygusallık, ağlama krizleri bunun en iyi örneklerindendir. Anne adayı bazen aşırı mutsuz ve endişeli, bazen ise son derece mutla olacaktır.

Gebelikte Ağlamak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte psikolojik değişiklikler anne adayını ve bebeği olumsuz yönde etkiler. Hamileliğin sekizinci haftasında bebekte dokunma ve hafıza hissi oluşmaya başlar. Anne adayı stresli olduğunda bu durum bebeği olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle anne adayı gebelik boyunca olumsuz her duygudan uzak tutulmalıdır. Hem fiziksel hem de hormonal değişiklikler başladığından endişe, korku, iştahsızlık, yorgunluk, bulantı gibi sorunlar ilk aylarda daha fazla görülür. Eğer bunlar devam ediyorsa anne adayına hamilelik depresyonu teşhisi koyulur. Bunun tanısı uzman hekim tarafından yapılır ve anne adayına ilerleyen süreç için tavsiye ve öneriler verilir. Bunlara eksiksiz olarak uyulması gebeliğin verimli geçmesi açısından önemlidir.

Gebelikte Sebepsiz Ağlamalar

Doğal döngü içerisinde devam eden gebelikte ağlama krizleri bebeğe zarar vermez. Ancak bunun ileri düzeyde olmaması gerekir. Bu süreçte anne adayı stresten uzak ve yaşam sevinci yüksek şekilde olmalıdır. Aynı zamanda sıvı ve gıda alımına dikkat etmeli, depresyon belirtileri görülürse bunlarla başa çıkmayı öğrenmelidir. Böylece hem annenin hem de bebeğin sağlığı tehlikeye atılmamış olacaktır. Günümüzde psikolojik destek konusunda gelişmiş seçeneklerin olması anne adayları açısından avantaj sağlayacaktır. Bu sayede ilaç tedavisine gerek olmadan ileri düzey depresyon ve ağlama krizleri gibi durumlar için tedavi olunabilecektir. Bunun için tek yapılması gereken hamilelik dönemi ve sonrasında uzman hekime danışmaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu